Λεωφόρος Σχιστού

Image

Τιμώ τους άνδρες – κι ας μην τους γνώρισα ποτέ μου – που με πρωτόγονα μέσα, σκάβοντας ακόμα και με τα χέρια τους, έσκισαν κάποτε τούτο το βουνό για να περάσει ο δρόμος. Για να στρωθεί η Λεωφόρος Σχιστού. Σήμερα τη λένε Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως. Αύριο … αύριο αν νικήσουν αυτοί θα την πουν Λεωφόρο της Ευρώπης, στήνοντας μνημεία από Άνθρακα και Χάλυβα σε όλο το μήκος της διαδρομής. Αν πάλι νικήσουμε εμείς θα την πούμε Λεωφόρο των Ηρώων της Επανάστασης, στήνοντας μνημεία από τσίγκο κι ελλενίτ. Μου τη δίνουν οι μετονομασίες. Δεν μπορώ τις αλλαγές. Καλύτερα να την πουν Λεωφόρο Σκέτο ή Λεωφόρο των Νεκρών, των Όπλων και των Μηχανών. Πως αλλάζει χρήση η γη, πως χάνει το χώμα την αξία … όλα εδώ, στο τελευταίο σύνορο της πόλης. Εδώ είναι η έσχατη σταυροβελονιά του αστικού ιστού.

Νεκροταφείο Σχιστού. Σκοπευτήριο. Βιομηχανικό πάρκο. Παν και κολλάν σαν μακιγιάζ τη λέξη πάρκο σε οτιδήποτε ασχημαίνει. Μάρμαρα, όπλα, μηχανές. Όλα τους ψυχρά. Πάνω απ’ τους σταυρούς και τα καντήλια, ψηλά στο λόφο το σκοπευτήριο. Οι κρότοι των πυροβόλων όπλων παρενοχλούν τη νεκρική σιγή, ανταριάζουν τα ξαπλωμένα πτώματα. Σαν μπαλοθιές, σαν δυναμικές εκπυρσοκροτήσεις ένοπλου αγήματος που ρίχνει στον αέρα για αποχαιρετισμό, σαν κατευόδιο στους πεθαμένους. Τις νύχτες μέσα από τις άδειες βιομηχανίες και τα έρημα εργοστάσια οι μηχανές στέλνουν το μήνυμα. Ουρλιάζουν. «Μια μέρα θα σηκώσουμε το βάρος του κόσμου στις κρύες μεταλλικές μας πλάτες. Εμείς δεν θα πεθάνουμε ποτέ. Ερχόμαστε να κυριαρχήσουμε.»

Κανείς εδώ δεν κείτεται για πάντα. Μόνιμα μνήματα δεν φτιάχνονται ποτέ, μάρμαρο δεν σμιλεύεται από χέρι καλλιτέχνη. Μικρός ο χρόνος διαμονής, σε τρία μόλις χρόνια σε ξεθάβουν. Φιλοξενία. Οι νεκροί δεν προλαβαίνουν καν να ορίσουν τους κανόνες της σωστής κι αρμονικής γειτνίασης. Πιότερη η καύση και η παύση. Παύση της μνήμης, του πένθους, του οδυρμού. Καλύτερα μια χούφτα γκρίζας τέφρας σκορπισμένης σε πέλαγο, σε υπόνομο, σε γλάστρα. Λίγα δεύτερα γόων και δακρύων κι έπειτα πάπαλα, φύγαμε για καφέ, κονιάκ και παξιμάδι. Ένας παπάς  -μεγάλο μούτρο- γυρίζει δω και κει κάτω από μια μαύρη ομπρέλα που ‘χει για τον ήλιο. Σαν τη μύγα μες στο γάλα, ράσο μες στο μάρμαρο. Γυρίζει γεμίζοντας τις τσέπες του χαρτί που του βάζουν ευλαβικά μες στις παλάμες οι κλαίουσες χήρες. Στέκεται πάνω απ’ τους τάφους και μουρμουρίζει «μμμμμμμμμμμ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, μμμμμμ»  απλώνοντας το χέρι για την είσπραξη. Πενήντα δεύτερα ψαλμωδίας – είκοσι ευρώ ταρίφα.

Τα βράδια όσοι απ’ τους νεκρούς άνδρες μπορούν, ορμούν έξω απ’ τους τάφους για να ζήσουν μια νέα σύντομη και ψεύτικη ζωή. Ζωντανεύουν έστω για μια τζούρα καθαρής, σπαρταριστής ανάσας. Μέσα σε αυτές τις λίγες ώρες, τις δανεικές και χαρισμένες ώρες κι ενώ οι χήρες τους στο σπίτι κλαίν πάνω από μια φωτογραφία, αυτοί το σκαν κι επισκέπτονται όλες τις μοναχικές γυναίκες της πόλης. Μπαίνουν στα σπίτια τους σαν διαρρήκτες για να επιδοθούν σε έναν ολονύχτιο, παράνομο και πρόστυχο έρωτα. Τα πέη τους είναι μαλακά έτσι όπως επιβάλλει και κυριαρχεί το μυαλό πάνω στο σώμα όταν πρόκειται για τέλεση μοιχείας. Οι άπιστοι … οι άτιμοι! Γυρνούν πίσω λίγο πριν το ξημέρωμα και σκαλίζουν πάνω στο μνήμα τους, σε αυστηρή προστακτική τις λέξεις :

«ΖΗΣΕ – ΜΑΘΕ – ΓΑΜΑ – ΓΛΕΝΤΑ – ΨΟΦΑ»

Με το που σηκώνεται ο ήλιος η φράση έχει σβηστεί μαγικά όπως μαγικά λαμβάνουν χώρα όλα τα παράλογα σε αυτό το μέρος.

Νεκροταφείο. Σκοπευτήριο. Βιομηχανικό πάρκο. Το πρωί το μέρος σφύζει από ζωή. Πλημμυρίζει με το σμάρι των αληθινά ζωντανών, των αληθινά γελασμένων. Μαυροφορεμένες χήρες, νυσταγμένοι εργάτες, επίδοξοι πιστολέρο. Παρακάτω γίνεται το παζάρι. Σκουπιδαριό. Ενθάδε πωλούνται κότες κι αυτοκίνητα. Ζώα που θρέφονται με καλαμπόκι και σίδερα που ξεδιψούν με βενζίνη. Τι να διαλέξεις και τι να πρωτοπάρεις; Η εποχή μας απαιτεί έξυπνες αγορές.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s