Δυο αγάπες κι ένα ταξίδι στο μέλλον

Image

Με τον συγχωρεμένο τον παππού μου γυρνούσαμε όλα τα βοσκοτόπια, από τα Άγραφα μέχρι τα χωριά του Βάλτου. Ζώα πολλά δικά μας δεν είχαμε κι έτσι δουλεύαμε τσοπάνηδες για τους μεγάλους. Μαύρα χρόνια. Ο πατέρας μπορεί να έλειπε και μήνες, σκάβοντας δρόμους στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία κι αλλού. Ο πατέρας δούλευε περιστασιακά, εργάτης οδοποιίας. Χαρές να δεις στο σπίτι κάθε φορά που επέστρεφε! Ένα καλοκαίρι, ακόμα το θυμάμαι, η μάνα είχε αγοράσει ένα καρπούζι για να το κόψει με την άφιξη του πατέρα. Το είχε φυλαγμένο στη κουζίνα κι εμείς δεν πλησιάζαμε. «Το νου σας παλιόπαιδα, μακριά απ ΄ το καρπούζι» μας έλεγε, μα ο πατέρας όλο κι αργούσε και τα σάλια μας τρέχανε. Ένα μεσημέρι του Ιούλη μπήκαμε με το θείο σου κρυφά την κουζίνα, σφάξαμε το καρπούζι και πέσαμε με τα μούτρα να φάμε. Δυο νύχτες κοιμηθήκαμε στο δάσος, μικρά παιδιά. Η μάνα ούτε να μας δει, η μάνα μας έδιωξε για το κακό που κάναμε, για την ατιμία να μην περιμένουμε τον πατέρα να φάμε μαζί το «δώρο» του. Ουσιαστικά ο παππούς μου με μεγάλωσε, με αγαπούσε. Ήθελε να με κάνει άντρα, να μου δώσει πατρική στοργή. Έτσι όταν βοσκούσαμε σταματημό δεν είχε, όλο ιστορίες … να μάθω τον κόσμο, ιστορίες για τον πόλεμο, τους αντάρτες κι όλα αυτά. Μα εμένα τα πόδια μου πονούσαν περισσότερο απ’ το στομάχι μου. Κι όλο έκλαιγα και ζήλευα τον δραγάτη που γυρνούσε στα μέρη μας με ένα αστραφτερό ποδήλατο. Όλον τον κόσμο να μου χάριζες τότε εγώ εκείνο το ποδήλατο ήθελα. Να το καβαλήσω και να γυρνώ τα χωριά, να πηγαίνω καβάλα στα κοπάδια, να ξεκουράζω τα πόδια μου. Μεγάλωσα, δούλεψα στα αμπέλια, στις οικοδομές, μετάνιωσα, γύρισα πίσω και διάβασα να σπουδάσω. Έγινα δάσκαλος και νοικοκύρης. Πήγα στρατό και παντρεύτηκα, έκανα εσένα. Αγόρασα σπίτι, αμάξι, τηλεόραση. Μα αν με ρωτήσεις εγώ πάντα θα σκέφτομαι κείνο το ποδήλατο. Το ποδήλατο του αγροφύλακα … ποτέ δεν θα το βρω. Ούτε μπορώ να το αγοράσω, ακόμα και μ’ όλα τα λεφτά του κόσμου. Εκείνο το ποδήλατο ήταν το πρώτο πράμα που αγάπησα!

Τη μέρα που ο Δήμος ανακοίνωσε ότι ο δρόμος της γειτονιάς μας θα ασφαλτοστρωθεί, εκείνη τη μέρα αποφυλακίστηκε κι ο αδερφός της κυρά-Αμαλίας που μένει στη γωνία. Κλάμα εμείς τα σκασμένα! Νομίζαμε πως θα περάσει λεωφόρος από το μικρό μας το δρομάκι και θα μας κόψει το παιχνίδι, το κρυφτό και την αμπάριζα. Μα οι μεγάλοι ήταν όλοι χαρούμενοι που ο κύριος Απόστολος έβγαινε επιτέλους από τη φυλακή. Εμείς το μόνο που ξέραμε ήταν ότι ήταν μέσα «για τα πολιτικά». Έτσι μας λέγανε. Ξέραμε ότι η κυρά-Αμαλία έχει έναν αδερφό αλλά σάμπως και τον είχαμε δει ποτέ μας; Το ίδιο απόγευμα μαζεύτηκε όλη η γειτονιά να τον υποδεχτεί. Η κυρά-Αμαλία είχε φτιάξει γλυκό του κουταλιού νεράντζι και κερνούσε όλο τον κόσμο. Εγώ φοβόμουν λίγο, περίμενα κάποιο τέρας … φυλακή μας λέγανε. Και να σου ο κύριος Απόστολος, ένα ανθρωπάκι ταλαιπωρημένο, με καλοσυνάτα μάτια, πράος, ήρεμος, χαρούμενος και θλιμμένος μαζί! Οι μέρες πέρασαν, κι οι βδομάδες και οι μήνες. Ο κύριος Απόστολος έβγαινε στη γειτονιά και έπαιζε μαζί μας. Φορούσε πάντα παντόφλες, χειμώνα-καλοκαίρι! Τα πόδια του ήταν μόνιμα πρησμένα, σακατεμένα από τη φάλαγγα και το κλειστό παπούτσι ήταν για αυτόν μεγάλο βάσανο. Εμένα με αγαπούσε πολύ και μου έδινε καραμέλες βουτύρου που είχε κρυμμένες στις τσέπες του και με φώναζε Αγγέλικα. Εγώ έτρωγα τις καραμέλες κι έλεγα μέσα μου «γιατί;». Γιατί, γιατί, γιατί; Ήξερα πως οι κακοί είναι στη φυλακή, έτσι μας μάθαιναν και κακία ο κύριος Απόστολος μέσα του δεν είχε. Αυτό μπορώ να το ξέρω! Ο κύριος Απόστολος ήταν ο  πρώτος άνθρωπος που αγάπησα!

Πάντα υπήρχαν δύο Ελλάδες. Ο Ιησούς, άνθρωπος ή θεός, ήταν ο τελευταίος που μίλησε για αγάπη. Βρέθηκε φιμωμένος και δεμένος πισθάγκωνα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου κάποιου επικίνδυνου μαφιόζου. Παρκαρισμένο βράδυ κοντά στην πύλη Ε9 του λιμανιού. Παρκαρισμένο βράδυ κοντά στο δάσος του Σέιχ Σου. Παρκαρισμένο βράδυ κοντά στη συμβολή των οδών Γολγοθά και Αβύσσου γωνία. Πούστη θάνατε σε ξεγελώ. Φτάνω πεντακοσίων ετών. Σωτήριο έτος 2513. Σπουδάζω και διδάσκω Ιστορία της Τέχνης. Διατριβή μου η τέχνη στην εποχή του Ιμπεριαλισμού, του Φασισμού και της Κρίσης, περίοδος 2004-2013. Εικονογραφώ. Αφήνω στην απ’ έξω λούτρινες μασκότ, στέγαστρα, μετάλλια και στάδια. Απορρίπτω λάπτοπ, e-books, σόσιαλ μήντια κι έξυπνα κινητά. Εικονογραφώ την εποχή εκείνη με τα εφιαλτικά και χαοτικά  έργα του Kris Kuksi. Μετα-μεσαίωνας, ροκοκό δικτατορία, industrial φόβος, ψηφιακός πανικός. Αυτή ήταν η εποχή μου. Οι φοιτητές μου με κοιτούν με στόμα ανοιχτό.  Είμαι ένας μαθουσάλας που κουβαλά πάνω του το μήνυμα μιας εποχής που έχει ψοφήσει. Είμαι ένας μαθουσάλας ντυμένος με αλλόκοτα ρούχα που στέκει μόνος και παρείσακτος σε ένα αμφιθέατρο στο πανεπιστήμιο του κράτους της Αγάπης. Της Πρώτης αληθινής και ζεστής Αγάπης που κατάφεραν να φτιάξουν και να συντηρήσουν αναμμένη οι άνθρωποι, ώστε να μπορούν να  μαζεύονται γύρω της τα βράδια για να ζεσταθούν και να πουν ιστορίες από τα παλιά, ιστορίες σαν τη δική μου, ιστορίες για να φοβούνται και να κοιμούνται τα παιδιά.

φωτογραφία : Γλυπτό του Kris Kuksi – The Evidence of Tyranny

Κείμενο γραμμένο για το διιστολογικό αφιέρωμα με θέμα την «Πρώτη Αγάπη».

Συμμετέχουν οι παρακάτω :

http://breezesound.blogspot.gr/2013/09/blog-post_27.html

http://podil4tissa.wordpress.com/2013/09/27/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7/

http://vivliothekarios.blogspot.gr/2013/09/blog-post_27.html

http://www.kidscloud.gr/?p=7554

http://tokaranti.wordpress.com/2013/09/27/%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7/

http://rubycloud.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9873.html

http://rubycloud.blogspot.gr/2013/09/blog-post_27.html

http://kynokefaloi.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

http://redkangaroo.wordpress.com/2013/09/27/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BB%CE%B9-2/

http://anagennimeni.wordpress.com/2013/09/27/prwto-skirtima-2/

http://tsalapetinos.blogspot.co.uk/2013/09/blog-post_27.html

 http://kizilkum.wordpress.com/2013/09/27/%CE%B1%CE%BD-%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD/

http://evzin.wordpress.com/2013/09/27/%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7-3/

http://pollyannasdays.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

http://motheringdays.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

http://taxamenaepeisodia.wordpress.com/2013/09/27/and-burn-your-bridges-down/

http://antidrasex.blogspot.gr/2013/09/blog-post_27.html

http://mpananas.wordpress.com/2013/09/27/firstlove/

http://old-boy.blogspot.gr/2013/09/to.html

17 Σχόλια

Filed under Uncategorized

17 responses to “Δυο αγάπες κι ένα ταξίδι στο μέλλον

 1. Παράθεμα: Αγάπη | Το Καραντί

 2. Παράθεμα: Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ ΑΛΛΑ KAI H ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ! :) | KidsCloud.gr

 3. Παράθεμα: Πρωτη Αγαπη | ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑ

 4. Παράθεμα: Πρώτη αγάπη: Ραβασάκι και σκαμπίλι | Το Ιστολόγιο του Ερυθρού Καγκουρώ – Red Kangaroo's Blog

 5. Παράθεμα: η Τριανταφυλλένη | evΖin

 6. Παράθεμα: Πρώτο σκίρτημα | Αναγεννημένη

 7. Παράθεμα: And burn your bridges down | Τα Χαμένα Επεισόδια

 8. Παράθεμα: Η λάθος μπλούζα | part II

 9. Αυτές οι ιστορίες νανουρίζουν τα παιδιά.
  Από τη ζεστασια που βγαζουν.
  Αλήθεια. Το έχω τσεκάρει. 🙂

 10. Παράθεμα: η Τριανταφυλλένη | evΖin

 11. …στον αιώνα σου πες μας, τι βλέπεις;
  Τι υπέροχες ιστορίες 🙂

 12. 2004-2013, Εποχή Ιμπεριαλισμού, Φασισμού και Κρίσης,
  άκρατη επιληπτική πολυχρωμία πάνω σε μουντό και σιωπηλό μαύρο φόντο.
  μόδα του πράσινου, μόδα του εκτυφλωτικού, μόδα του εκκωφαντικού.
  η αγάπη εκπτωτικό κουπόνι για συσσίτιο.
  Μετα-μεσαίωνας, ροκοκό δικτατορία, industrial φόβος, ψηφιακός πανικός.
  (μα τι σκοτεινή εποχή αυτη που περιγράφει ο περίεργος κ.Καθηγητής μας…)

  (σημειώσεις από το μάθημα Ιστορία της Τέχνης,
  Δευτέρα 30 Σεπτ 2513)

 13. Παράθεμα: Η Πρώτη Αγάπη | Το Κλειδί της Σκέψης

 14. Μανος

  Πολύ ωραίος ο τρόπος που γράφεις.Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι δεν έχεις ζήσει όλα αυτά που γράφεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s